ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥΡΝΟΥΑ FC55 2020-21

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ: Ο αριθμός των παικτών σε κάθε ομάδα δεν μπορεί να ξεπερνά τους 3,5,6,7,8,10,11 (ανάλογα με το γήπεδο και την διοργάνωση) εκ των οποίων ο ένας είναι ο τερματοφύλακας. Οι αντικαταστάσεις των παικτών είναι απεριόριστες. Πρώτα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου ο ένας παίκτης για να μπει ο άλλος. Μια ομάδα μπορεί να παίξει έως και με δυο παίκτες λιγότερους των προβλεπόμενων (πχ με τουλάχιστον 3 παίκτες στο 5Χ5). 

ΣΤΟΛΗ ΠΑΙΚΤΩΝ: Οι παίκτες της κάθε ομάδος φορούν ομοιόμορφη στολή που είναι φανέλα, σορτς, κάλτσες, επικαλαμίδες και παπούτσια (χωρίς τάπες). Απαγορεύονται οι παίκτες να φορούν οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους άλλους παίκτες ή τους ίδιους (ρολόγια, δαχτυλίδια, βραχιόλια κλπ). 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Δυο ίσες χρονικές περίοδοι των 25 λεπτών. Ο μοναδικός χρονομετρητής είναι ο διαιτητής. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα για ένα timeout ενός λεπτού σε κάθε ημίχρονο. Στα τελευταία τρια λεπτά του κάθε ημιχρόνου δεν δικαιούται timetout καμία ομάδα. Με το εναρκτήριο λάκτισμα επιτυγχάνεται τέρμα απευθείας. Επίσης, όταν η μπάλα χτυπάει στο πάνω μέρος του γηπέδου (δίχτυ) το παιχνίδι ΔΕΝ συνεχίζεται. 

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΔΙΑΓΩΓΗ: Οι παρακάτω 11 παραβάσεις έχουν σαν ποινή το άμεσο λάκτισμα:

α) Κλωτσιά ή απόπειρα κλωτσιάς σε αντίπαλο.

β) Τρικλοποδιά σε αντίπαλο.

γ) Πηδάει εις βάρος του αντιπάλου.

δ) Μαρκάρισμα αντιπάλου από πίσω.

ε) Μαρκάρισμα αντιπάλου με βίαιο ή επικίνδυνο τρόπο.

στ) Απόπειρα, χτύπημα ή φτύσιμο αντιπάλου.

ζ) Κράτημα αντιπάλου. 

η) Σπρώξιμο αντιπάλου

θ) Ορμάει σε αντίπαλο με τη βοήθεια του ώμου.

ι) Τάκλιν εις βάρος αντιπάλου.

κ) Πιάνει ή προωθεί τη μπάλα με το χέρι (δεν ισχύει για το τερματοφύλακα). Επίσης, άμεσο λάκτισμα είναι η εκτέλεση κόρνερ. Για κάθε παράβαση άμεσου λακτίσματος εντός του ημικυκλίου, η μπάλα τοποθετείται πάνω σε αυτό.

ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 4 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ:

α) Προσπάθεια κλωτσιά της μπάλας, ενώ αυτή βρίσκεται στα χέρια του τερματοφύλακα (GK).

β) Σκόπιμο φράγμα στο τερματοφύλακα.

γ) Προβολή σε αντίπαλο.

δ) Όταν ο τερματοφύλακας πιάσει τη μπάλα από δικό του παίκτη με τα χέρια, εκτός κεφαλιάς, κόντρας ή επιστροφής αυτής με σημείο του ποδιού πάνω από τον αστράγαλο. Επίσης, το πλάγιο άουτ (αράουτ) είναι έμμεσο λάκτισμα και η επαναφορά γίνεται με το πόδι εντός 5 δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να πιάσει τη μπάλα με τα χέρια έξω από το ημικύκλιο των 6 μέτρων. Στην περίπτωση αυτή τιμωρείται με αποβολή. Ο τερματοφύλακας επαναφέρει τη μπάλα από τη θέση του άουτ με τα χέρια. Η επαναφορά της μπάλας πρέπει να γίνει εντός 5 δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας μπορεί να περάσει τη μπάλα πέρα από το κέντρο του γηπέδου με το χέρι. Η απόσταση του τείχους για όλα τα λακτίσματα, έμμεσα ή άμεσα, είναι 5 μέτρα και ο χρόνος λακτίσματος 5 δευτερόλεπτα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗΜΕΝΩΝ: Κατά την εκτέλεση στημένων φάουλ (άμεσων κι έμμεσων), πλαγίων άουτ, κόρνερ και σέντρας, η μπάλα πρέπει να παραμένει στημένη κι οχι εν κινήσει.

ΑΠΟΒΟΛΗ ΠΑΙΚΤΩΝ: Όταν αποβάλλεται παίκτης, η ομάδα για 4 λεπτά αγωνίζεται με παικτή λιγότερο. Αποβολή γίνεται με απευθείας κόκκινη ή με δυο κίτρινες κάρτες στον ίδιο παίκτη. Παίκτης που αποβάλλεται για βιαιοπραγία ή εξύβριση αποχωρεί από το γήπεδο.

ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ: Όταν ομάδα αποχωρήσει με δική της ευθύνη από το γήπεδο ή αρνηθεί να αγωνιστεί σε παιχνίδι που έχει προγραμματιστεί, τότε προκύπτει μηδενισμός αυτής.

ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ: Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για τις πράξεις των ποδοσφαιριστών τους και δύναται να αποβληθούν από το πρωτάθλημα, όταν υπάρξει:

α) Κατ΄εξακολούθηση εξύβριση διαιτητών.

β) Βιαιοπραγία ή απόπειρα βιαιοπραγίας διαιτητού.

γ) Βάναυση συμπεριφορά κατά αντιπάλου.

δ) Διαδοχικές αδικαιολόγητες ακυρώσεις παιχνιδιών.

 

Share